Kunstexpositie Dien Smilde 

Met als thema Circle of Women is er in de maand oktober een expositie van schilderijen van Dien Smilde in de Romaanse Kerk in Marum.

Dien is in 1952 geboren in Leeuwarden. Het gezin heeft vier dochters, waarvan zij de oudste is. Eigenlijk heeft Dien zich vanaf haar vroege jeugd bezig gehouden met vele creatieve uitingen. Op haar 10e organiseert Dien al samen met haar zus Foek knutselmiddagen voor kinderen uit de buurt. Het scheppende zit in haar genen: Diens opa van moederszijde is kunstschilder en ook tantes van die kant houden zich hiermee bezig.

In de jaren ‘60 volgt Dien een cursus vrije expressie. Later volgt ze uiteenlopende studies op creatief gebied. Ze maakt wandkleden van textiel, werkt veel met wol en gaat ze zijdeschilderen, waarin ze ook workshops geeft. Ook gaat ze kunstgeschiedenis studeren.

Door haar baan en haar gezin (Dien en haar man hebben een zoon en een dochter) raken haar creatieve talenten wat op de achtergrond. Later pakt ze toch de draad weer op.

Vijftien jaar eerder volgde ze al eens een opleiding intuïtief schilderen. Na deze opleiding krijgt ze behoefte aan meer figuratief werk, ze gaat op zoek naar een eigen stijl. Twee jaar lang volgt zij een Masterclass aan de Kunstacademie Friesland bij Doet Boersma.

De laatste jaren houdt Dien zich ook bezig met keramiek en maakt ze gebruik van het Atelier van Keramiek Unyk in Drachten. Daar leert ze Gonnie Boomgaard kennen en onder de naam ART-TWA tonen ze samen hun werk op exposities en markten. Ook geven ze samen workshops.

In 2016 verhuist Dien van Friesland naar Groningen en gaat ze wonen in Marum. In Roden gaat ze naar de teken- en schildersgroep van Antje Sonnenschein.

In 2018 blijkt Dien ernstig ziek te zijn.  Hersteld na een grote operatie blijkt ze helaas nog niet genezen. Ze wordt bestraald, opnieuw geopereerd, maar de ziekte blijkt ongeneeslijk. Om de ziekte te remmen en de levensduur mogelijk te verlengen ondergaat ze chemo- en immuuntherapie.

Om deze rollercoaster te verwerken, heeft Dien veel geschilderd, gekleid en gemediteerd.

Bij haar werk maakt ze haiku’s om haar gevoelens zowel in beeld als onder woorden te brengen.  De afgelopen 2 jaar werkte ze aan het thema ‘de vrouwen rondom me heen’: Circle of Women, over de belangrijke vrouwen in haar leven, haar 3 zusjes, haar dochter en haar 2 kleindochters. Zij staan rondom haar in deze moeilijke periode in haar leven.

De expositie is elk weekend in oktober te bezoeken, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Het eerste en het laatste weekend is Dien zelf beide dagen aanwezig bij haar expositie.
Zie ook de pagina Agenda.

 


Het weekend van Open Monumentendag 2021 viel dit jaar op 11 en 12 september. De titel van het thema was dit jaar " Mijn monument is jouw monument". Daarom had de Romaanse Kerk het oude avondmaalzilver uit de kast gehaald en de avondmaalstafel op zijn mooist aangekleed. Het zag er schitterend uit, in de spotlights kwam het prachtig gepoetste zilver goed tot z'n recht. Er was voldoende belangstelling en met de nodige regels in verband met corona konden belangstellenden een kijkje nemen in de kerk.

Ook de Statenbijbel uit 1748 lag te pronken op een lessenaar. Na een restauratie in 2008 ziet het kolossale boek er weer mooi uit. Natuurlijk is goed te zien dat de bijbel veel gebruikt is, de pijschade (versleten hoeken aan de bladzijden) is ook door een restaurateur niet te herstellen.